Sverige är mer jämställd än USA!

Inledning: ännu en uppgift om jämställdhet. Denna handlar då om jämställdhet i Sverige jämfört med ett annat land. Jag har valt att jämföra med USA. Hur jämställda är vi i Sverige idag? Jag ska också ta upp statistiska siffror som visar hur det jämställd både länderna är. Jag ska även besvara lite andra frågor som att varför det ser ut som det gör?

Till att börja med så tycker jag visst att Sverige är ett av världens mest jämställda land.

Visst får kvinnor lägre löner än män för samma arbete med samma uppgifter, men jag tycker inte att man ska kalla det diskriminering. Jag tycker att man ska kolla på inte mer än 50 år sedan innan man kallar det diskriminering. Hur var det för 50 år sedan? Ju, för 50 år sedan var det ännu större skillnad än bara löner. Då var det ovanligt att kvinnor deltog i politiken. De fick dessutom inte gå vilka utbildningar som helst. Det är bara 50 år sedan och hur ser det ut i dagens samhälle? Ju, enligt ett beslut från riksdagen har kvinnor och män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i arbetsmarknaden och alla andra områden med. Det är lag och bryter man mot den inom något område bestraffas man. Så visst är det skillnad? Och kollar man idag på kvinnor som sitter med i riksdagen och regeringen så är det nästan lika många kvinnor som män. Alla skolor och utbildningar är nuförtiden öppna för både kvinnor och män. Både kvinnor och män arbetar för att försörja sina familjer. Så vad är det frågan om? Jämställdhet är inte Sveriges största problem. Jag tycker att Sverige bör satsa mer på annat som t.ex. invandrare med höga utbildningar som blir bussförare vilket jag tycker är vansinnet, och klimat är också viktigt ämne som man bör tänka på. Jag tycker att den som presterar bäst bör få jobbet och att man inte tänker på könet eller religionen eller identitet. Spelar ingen roll om man är vit eller svart, muslim eller jude, man eller kvinna. Jag tycker att Sverige har gjort väldigt många framsteg i jämfört med USA som är ett av världens mäktigaste länder och världens största industriland. När det gäller Sveriges regering som jag nämnt ovan är det nästan lika många kvinnor som män och det har blivit lag på att de ska vara så (kvoterad). Medan i USA var total antalet kvinnor 89 av 535 medlemmar i hela kongressen (2007). Senaten består av 100 och de har 435 representanter i kongressen/representanthuset. Vilket innebär att kvinnor utgör endast 16,6 % i hela kongressen.   


 I arbetskraften utgör 59,4 % av kvinnor deltagande i civila arbetskraften år 2007 i USA. Medan i Sverige står det enligt en källa: "Även när det gäller arbetskraftsdeltagande har kvinnor och män närmat sig varandra. Förra året (2007) fanns 81 procent av kvinnorna och 87 procent av männen i arbetskraften. Motsvarande andel var 60 respektive 90 procent 1970"

Det är på grund av att Sverige gör en sådan stor insats med att kvotera in kvinnor i arbetsmarknaden. Medan i USA är det dyrt att plugga vidare och leder till att kvinnor inte pallar läsa vidare och kämpa. Istället sitter de hemma som förr i tiden, medan mannen försörjer sin familj.

 Officiellt gäller likalönsprincipen i USA som i Sverige, men egentligt existerar stora löneskillnader mellan könen en kvinna i USA tjänar ca 81 % (2006) av vad en man i motsvarande yrke får ut i lön. I Sverige tjänar en kvinna 92 % av mannens lön i exakt samma yrke med samma arbetsuppgifter.


Jag hoppas att ni har fått en bild om hur det är i verkligheten. Jag håller absolut inte med om att Sverige är långt ifrån Jämställdland för Sverige är ett av världens mest jämställda land men det kan bli bättre.   


Källor:

•·        http://www.mimersbrunn.se/HUR_USA_SRYRS_14716.htm

•·         http://www.humanrights.gov.se/dynamaster/file_archive/080326/c87f3334ec401aae76f8c8ba2b37c055/USA.pdf

•·         http://www.n.lst.se/NR/rdonlyres/044A126C-D77C-402A-9F96-B921F288C6B6/0/Jamstalldhet_sv.pdf

•·         http://www.newsdesk.se/pressroom/scb/pressrelease/view/paa-tal-om-kvinnor-och-maen-2008-fler-kvinnor-aen-  maen-gaar-vidare-fraan-gymnasiet-till-hoegskolan-233758




RSS 2.0